Hemberedskapsveckan - att tänka på inför en samhällskris

Krislåda med diverse bra-att-ha-saker

På lördag startar Beredskapsveckan som Helsingborgs stad arrangerar ihop med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Beredskapsveckan är en nationell kampanj som syftar till att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. I samband med det vill vi tipsa om hur du bäst kan förbereda dig för en eventuell kris.

Hemberedskap handlar om att planera för att du ska klara dig utan samhällets hjälp i ungefär en vecka.

Ha nödvändiga saker hemma

Under en kris kan det vara svårt att få tag på allt från mat till el. Se till att du har till exempel tillräckligt med vatten och mat hemma, ficklampa, batterier med mera. Här hittar du en fullständig lista på vad du behöver ha hemma för ditt hushåll, Hemberedskap, (Krisinformation.se, öppnas i nytt fönster).

Har du ont om plats i din bostad, är ett tips att sprida ut förnödenheterna på platser i ditt hem som till exempel garderober, köksskåp, bokhylla eller andra ställen som fungerar för dig. Helsingborg stad tipsar om att Passa på att skaffa hemberedskap under Beredskapsveckan, (Helsingborg.se, öppnar i nytt fönster)

Lär känna dina grannar

Om en kris inträffar kan det vara bra att känna dina grannar då vi kan behöva varandras hjälp. Under pandemin hjälpte många grannar varandra, och det kan vara till stor hjälp även i framtida kriser. Ett tips är att hälsa på dina grannar och småprata lite när tillfälle ges. För en del är detta en självklarhet och för andra är det lite ovant.

Kom och lär dig mer på Beredskapsdagen den 21 september!

På Beredskapsdagen den 21 september mellan 10:00 och 15:00 på Stortorget i centrala Helsingborg kan du bland annat:

  • Provsitta en brandbil och bandvagn.
  • Ställa frågor om krisberedskap och totalförsvar till representanter från Helsingborgs stad och andra aktörer.

Mer om Beredskapsdagen på Stortorget, (Helsingborg.se, öppnas i nytt fönster)