Vårt trygghetsarbete

Bildtext saknas

Den som är stor måste tänka ännu större

Helsingborgshem är det största bostadsbolaget i Helsingborg. Vi finns i 30 av 42 stadsdelar, vi har nästan 12 000 lägenheter och var femte helsingborgare bor hos oss. Med vår storlek kommer ett stort ansvar – det vi gör påverkar hela staden. Vi har fått i uppdrag av Helsingborgs stad att jobba för att alla som bor här ska trivas och känna sig trygga.

Trygghet kan handla om många saker – allt från att fixa bra utomhusbelysning till att lära känna sina grannar. Men det handlar också om att bygga framtidstro. Som allmännyttigt bolag arbetar vi aktivt för att minska utanförskapet och stärka svaga grupper i samhället. Konkret kan det betyda att vi hjälper barn och unga till en meningsfull fritid och gör det enklare för arbetslösa hyresgäster att faktiskt hitta ett jobb.

Vi tar trygghet på allvar.


Trygghetsjour

Gör så här om du blir störd i ditt boende

Prata med dina grannar. Genom att prata med varandra kan vi lösa missförstånd och konflikter. När vi lär känna och förstå våra grannar skapar trivsel och tolerans för varandras olikheter.

Kontakta vårt Kundcenter. Om du upplever att du blir störd eller upplever otrygghet i eller kring boendet ska du under dagtid kontakta vårt Kundcenter.

Ring Trygghetsjouren. Under kvällar, nätter och helger ska du ringa Trygghetsjouren, 042–20 82 00.

Kontakta Trygghetsjouren

Telefon: 042–20 82 00

Måndag-fredag: 17.00–08.00
Dygnet runt helger och röda dagar.

Kontakta Trygghetsjouren vid följande situationer

  • Störande hög musik från lägenhet eller annan lokal.
  • Bråk och skrik från lägenhet, trapphus eller på gården.
  • Någon slår och bankar i dörrar, element, väggar eller tak.
  • Störningar, bråk, skrik, oljud från gemensamhetslokal eller i området.
  • Personer uppehåller sig i trapphus, källare, förråd, soprum eller tvättstuga.
  • Ring alltid 112 vid akuta situationer och vid pågående brott.

Några enkla tips som gör dig till en god granne

  • Ska du ha en större fest? Tala om det för dina grannar i god tid. Risken för irritation minskar om man är förberedd på en tillfälligt högre ljudnivå.
  • Tänk på att tv:ns och stereons ljud ska vara inställt på en lagom nivå och tänk på hur du placerar dina högtalare.
  • Genom att ändra placeringen kan du förhindra att ljudet går in till din granne.
  • Försök att undvika att slå igen hiss- och trappdörrar.
  • Lär barn och ungdomar i din familj att trapphusen inte är lekplatser eller uppehållsrum. Trapphusen är utrymningsvägar vid en eventuell olycka och därför får de heller inte användas som uppställningsplats för cyklar och barnvagnar m m.
  • Har du hund är det viktigt att du håller den kopplad inom bostadsområdet och att du plockar upp efter den. Lär hunden att vara tyst när den är ensam hemma.
  • Du som har katt – visa respekt för dina medmänniskor och din omgivning. Gör vad du kan för att undvika att din katt stör omgivningen.
  • Har du uteplats och vill grilla? Flytta ut grillen så långt som möjligt från huset – på så sätt minimerar du risken för att grilloset tränger in i dina grannars lägenheter. Har du balkong får du endast använda en elektrisk grill.

När du bor i ett flerfamiljshus bor du nära andra människor. Att ha människor nära inpå innebär i sig en trygghet, men kan ibland också orsaka irritation och i värsta fall konflikter. Det är livligare hos en barnfamilj än hos en ensamstående pensionär, en del är kvällsmänniskor medan andra trivs bäst på morgonen – och så måste det få lov att vara, men för att alla ska trivas krävs det att vi visar varandra respekt, hänsyn och välvilja.

Du ska inte behöva acceptera bråk och skrik, hög musik och störande spring i trappor. För höga ljudnivåer är inte tillåtet varken på dagarna eller på nätterna.

Till toppen


Våga bry dig

Det blir allt viktigare i vårt samhälle att vi vågar bry oss och att vi visar varandra omtanke.

Den ideella föreningen Huskurage har under flera år arbetat med en modell för att förebygga och förhindra våld i nära relationer genom att ge grannar verktyg för att kunna – och våga – agera. Det handlar helt enkelt om att visa civilkurage i husen där vi bor.

Helsingborgshem har valt att kalla satsningen Våga bry dig, som utgår från det arbete som Huskurage driver. Men som breddats något i sin omfattning till att inte bara förhindra och förebygga våld i nära relationer, utan att också uppmärksamma andra grannar som kan behöva hjälp. Det kan handla om en åldrande granne som visar tecken på att må dåligt eller ett barn som far illa.
Med hjälp av Våga bry dig vill vi bidra till ökad trygghet och trivsel för alla boende inom Helsingborgshem.

Är du orolig för att din granne far illa?

Så här kan du göra för att hjälpa:

  • Knacka på!
    Du behöver inte stå kvar, det kan räcka med att knacka på för att påverka situationen.
  • Vid behov – hämta hjälp!
    Fler grannar tillsammans kan bidra till att skapa ökad trygghet. Kontakta Kundcenter och berätta vad som hänt.
  • Du ska inte utsätta dig själv för fara!
    Om du upplever situationen som akut eller hotfull – ring 112. Vid oro för att barn utsätts för våld i hemmet – kontakta Socialförvaltningen på telefon 042-10 50 00.

Helsingborgshem i samarbete med

  • Polisen
  • Helsingborgs Kvinnojour
  • Länsstyrelsen Skåne
  • FCH
  • Helsingborgs Simsällskap
  • Brottsofferjouren
  • Högaborgs BK
  • Helsingborgs stad

Till toppen


Trygghetscertifiering

Boendemiljön, både inne och ute, ska vara utformad på ett sätt som minskar brottslighet och ökar trygghet.

Trygghetscertifiering innebär att vi genomför ett paket av åtgärder som skapar trygghet hela vägen från bilparkeringen fram till lägenheten.

Så här blir det att bo i ett trygghetscertifierat hus

I ett trygghetscertifierat hus kan du som hyresgäst förvänta dig en boendemiljö med aktivitetsmöjligheter för olika åldrar. Kvällstid kommer området vara väl upplyst utan några mörka platser. I de allmänna utrymmena finns det passersystem som gör det svårare för obehöriga att komma in och bra skalskydd, till exempel brytskydd på dörrar och säkerhetsklassade förråd, som försvårar och förhindrar inbrott. De allmänna utrymmena är väl upplysta och inredda i ljusa färger.

Trygghetscertifieringen innehåller både standardhöjande åtgärder som medför en hyreshöjning och underhållsåtgärder som inte påverkar din hyra.

Från 2023 trygghetscertifierar vi enligt standarden BoTryggt2030 som är framtagen av Stiftelsen Tryggare Sverige.

Så här går en trygghetscertifiering till

  1. Vi inleder trygghetscertifieringen med att en utbildad och certifierad medarbetare på Helsingborgshem systematiskt går igenom fastigheten enligt Stiftelsen Tryggare Sveriges checklista.
  2. Utifrån checklistan upprättar vi en handlingsplan som i detalj beskriver de åtgärder som vi behöver göra för att fastigheten ska kunna trygghetscertifieras.
  3. Hyresgästerna i den aktuella fastigheten får information om åtgärderna. För att vi ska kunna trygghetscertifiera en fastighet behöver majoriteten av hyresgästerna, mer än hälften, godkänna de standardhöjande åtgärderna.
    De standardhöjande åtgärderna är förhandlade med Hyresgästföreningen och hyran höjs med 100–250 kr i månaden beroende på vad vi behöver göra.
  4. När mer än hälften av hyresgästerna har godkänt trygghetscertifieringen genomför vi åtgärderna tillsammans med våra entreprenörer.

Exempel på trygghetsåtgärder

Bättre belysning

I trygghetscertifieringen ser vi till att trapphus, källare och vind är väl upplysta och att utomhusmiljön också är väl upplyst utan några mörka platser.

Säkerhetsklassade lägenhetsförråd – en standardhöjande åtgärd

Vi byter ut lägenhetsförråd som inte uppfyller trygghetscertifieringens krav mot gallerväggar av hög säkerhetsklass. Dessa ger ett bättre skydd mot oinbjudna gäster och du ser genom maskorna om någon annan uppehåller sig i utrymmet. Självklart ingår ett säkerhetsklassat hänglås när vi trygghetscertifierar.

Brytskydd i dörrar till allmänna utrymmen

Det vanligaste sättet att bryta upp en dörr är att flytta dörrens karm i sidled. För att ta bort denna möjlighet monterar vi i trygghetscertifieringen ett brytskydd. Brytskyddet täcker hela dörrspringan i höjdled och har en hakfunktion som gör att dörrbladet i stängt läge är fasthakad i karmen. Detta gör att det inte går att få in ett brytverktyg i dörrspringan och det går inte heller att flytta karmen i sidled.

Elektroniskt passagesystem – en standardhöjande åtgärd

Elektroniska passagesystem är säkrare än vanliga nycklar. Brickan kan inte kopieras och det är enkelt att spärra den om du skulle tappa bort den. Passagesystemet används till gemensamma utrymmen och entréportarna förses med porttelefon. Tvättstugan får ett elektroniskt bokningssystem. Du identifierar dig med din nyckelbricka vilket gör att ingen annan kommer in i tvättstugan när det är du som har bokat.

Trygga cykelparkeringar – standardhöjande åtgärd

Cykelparkeringar ska om möjligt vara placerade så att hyresgästerna, verksamma och besökare har uppsyn över cyklarna. För att öka säkerheten har alla cykelställ på våra trygghetscertifierade cykelparkeringar en fastmonterad säkerhetskedja som fästs i cykelns ramlås.

Trygg parkering

Många parkeringsplatser är separerade från bostadshusen. Träd, buskar och radgarage försvårar ofta möjligheten till överblick från bostäderna. Åtgärderna i en trygghetscertifiering syftar till att ändra på detta samt övriga aspekter som påverkar säkerheten och tryggheten. Underjordiska garage ska vara inredda i ljusa färger och vara överblickbara.

Färre inbrott i trygghetscertifierade fastigheter

Åtgärderna i ett trygghetscertifierat hus ger förutsättningar för minskad brottslighet och ökad trygghet och vi ser goda effekter i de fastigheter och de områden där vi har trygghetscertifierat. Det är däremot viktigt att poängtera att en trygghetscertifierad fastighet inte utgör en garanti för att brott aldrig kommer ske eller att någon inte kommer känna sig otrygg.

Under 2022 trygghetscertifierade vi kvarteret Flanken 1 på Fredriksdal. Vår kundenkät visade i mars 2023 på en positiv utveckling när det gäller tryggheten i kvarteret. Till exempel var 67 % nöjda eller mycket nöjda med säkerheten i förråden. Siffran var 48 % den förste januari året innan. Andelen hyresgäster som var nöjda eller mycket nöjda med belysningen ökade med 15 % efter trygghetscertifieringen och andelen hyresgäster som känner sig trygga i bostadsområdet ökade med 11 %.

Enligt Stiftelsen Tryggare Sverige finns det även goda erfarenheter av trygghetscertifierade fastigheter i andra länder. Studier från Storbritannien och Nederländerna visar att inbrotten har minskat med cirka 90 procent i nyproducerade fastigheter. I befintlig bebyggelse är minskningen cirka 60–70 procent.

Fakta trygghetscertifiering

Sedan starten 2013 har Helsingborgshem trygghetscertifierat 59 fastigheter i 17 stadsdelar med sammantaget 4 577 lägenheter, (2022).

Till toppen