För att öka rörligheten inom det egna beståndets mest eftertraktade lägenheter och för att hjälpa hyresgäster som har fått väsentligt förändrade boendebehov arbetar Helsingborgshem med olika typer av boendeförtur för sina befintliga hyresgäster. Vilken typ av förtur som finns och vilka förutsättningar som gäller, kan variera över tid beroende på var rörligheten är låg. Gemensamt för alla förturerna är dock att tilldelning sker utifrån de sökandes boendetid i nuvarande lägenhet och att det krävs att den lägenhet man lämnar är välskött.

Just nu tillämpas följande förturer:

  • Medicinsk förtur – För befintliga hyresgäster som har fått väsentligt, fysiskt förändrade boendebehov finns möjlighet att ansöka om medicinsk förtur. Det kan tex handla om att man har hamnat i rullstol som inte längre gör det möjligt att gå i trappor.
  • Åldersförtur – För befintliga hyresgäster över 70 år som under minst 5 år har bott i en icke tillgänglighetsanpassad lägenhet finns möjlighet att ansöka om åldersförtur till en tillgänglighetsanpassad lägenhet.
  • Glesboddhetsförtur – För befintliga hyresgäster som bor i 4rok eller större med en månadshyra på max 11 780kr/mån finns möjligheten att ansöka om boendeförtur till en mindre lägenhet.
  • Nyproduktionsförtur – I vissa nyproduktionsprojekt erbjuds befintliga hyresgäster boendeförtur i samband med uthyrningen. Vad som krävs för att få boendeförtur varierar mellan projekten och presenteras på projektets informationssajt.

Hur ansöker jag om boendeförtur?

Tror du att du uppfyller kriterierna för att få boendeförtur? Kontakta handläggare på Boprövning för mer information.