Mark- och exploateringsenheten (Mex) är en enhet inom Stadsledningsförvaltningens avdelning strategisk samhällsutveckling vars uppdrag är att:

  • Svara för stadens förvärv av mark och fastigheter, ansvara för exploatering av områden för bostäder samt industri och handel.
  • Handlägga frågor rörande försäljning och tomträttsupplåtelse av stadens fasta egendom såsom bostads- och industritomter, fastigheter som ej längre erfordras för stadens verksamhet samt kompletteringsmark.
  • Förvalta kommunens markreserv samt reglerings- och saneringsfastigheter.

Vad är ett exploateringsobjekt? 

Ett exploateringsobjekt är en lokal eller en bostad som Helsingborgs stad äger men hyr ut i väntan på att objektet ska användas eller rivas för att utveckla ett område. Objektet hyrs ut med ett tillfälligt kontrakt som möjliggör att du kan bo i en bostad under en tidsbegränsad period. Du har inte någon besittningsrätt vilket innebär att du måste flytta senast tre månader efter att vi bett dig. Bostaden hyrs ut i befintligt skick och endast nödvändiga reparationer utförs.

Observera att vi även har exploateringsobjekt som hyrs ut med ett långtidskontrakt, tecknar du ett hyresavtal för ett av dessa objekt skiljer sig besittningsrätten från ovan. För detaljerade avtalsvillkor, se respektive objekt.

Så här går processen till

Lediga objekt som publiceras här ägs och hyrs ut av Helsingborgs Stad. Helsingborgshem administrerar enbart uthyrningsprocessen. Detta är en separat uthyrningsprocess från Helsingborgshems eget bestånd. Ta reda på mer om våra olika uthyrningsmetoder här.

Du söker ett ledigt objekt genom att fylla i en intresseanmälan. Lediga objekt publiceras nedan.
Efter att du skickat in en intresseanmälan blir du kontaktad av en handläggare. Du som sökande ska inom 24 timmar kunna styrka din inkomst med uppgifter om lön från anställning, inkomst från pension, livränta, sjukbidrag, a-kassa etc. Om du inte kan styrka dina uppgifter inom angiven tid betraktar vi det som att du inte klarar våra grund- och inkomstkrav.
De första fem som skickat in en ansökan som uppfyller grund- och inkomstkraven kommer att erbjudas visning.
Efter visningen tackar du ja eller nej till objektet. Din ansökan handläggs i turordning utefter ansökningsdatum.
Om du erbjuds objektet blir du kontaktad av staden för kontraktsskrivning.

Lediga objekt

Här publicerar Helsingborgs Stad sina lediga Exploateringsobjekt. Just nu har vi inga lediga objekt.