Stadsdelsutveckling Drottninghög

Drottninghög är en stadsdel i förvandling. Sedan 2011 driver Helsingborgshem stadsdelsutvecklingsprojektet DrottningH tillsammans med Helsingborgs stad. Det är ett långsiktigt projekt som pågår fram till år 2035.

Med fokus på miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet är målet att göra Drottninghög till en integrerad del av staden – fysiskt, mentalt och socialt. Visionen är att tillföra stadsdelen nya mötesplatser och fler moderna bostäder för olika behov och målgrupper.

Dialog och samverkan – röd tråd i utvecklingen

Samverkan och bred dialog med boende, stadens förvaltningar och andra parter utgör grunden i arbetet. Helhetsgreppet och dialogen med alla berörda är en nyckelfaktor i utvecklingen.

 

Större variation gör området mer attraktivt

Dag för dag ser vi hur det unika och målmedvetna utvecklingsarbetet tar form. Stadsdelen som tidigare enbart bestod av hyreslägenheter, blandas nu upp med bostadsrätter och äganderätter, både i flerfamiljshus och radhus. Parallellt utvecklar vi service, infrastruktur, grönområden och mötesplatser tillsammans med Helsingborgs stad.

Fokus på sysselsättning och unga

Centralt i stadsdelsutvecklingen är också sysselsättning – arbete och utbildning. Ett exempel är Eget Driv, en del av projekt Rekrytera som har hjälpt över 200 personer att hitta ett arbete.

På området finns också grundskola, flera förskolor, föreningar, aktiva Stadsdelsmammor, bibliotek samt aktivitetshuset Tryckeriet med olika verksamheter för barn och unga.

Snabbfakta:

Invånare: ca 3000, varav ca 35 % är barn och unga (under 20 år)

Verksamheter: grundskola, förskolor, kyrka, vårdcentral, områdesbibliotek och service såsom restaurang, butik och frisör

Kommunikationer: 8 minuter till Helsingborg C med buss

Landmärke: Lekplatsen Prinsessor och Drakar, Vattenlekan, Drottninghögsbadet och 10 våning höga kontors- och P-huset Drottningen

H22: Drottninghög var ett huvudområde under innovationsmässan H22 City Expo sommaren 2022

Mer om…

Drottninghög – ett område i positiv utveckling Under de senaste fem åren har Grönkulla, en del av området, genomgått stora förändringar. Det har tillkommit nya bostäder, befintliga hus renoveras och flera byggherrar har börjat bygga.

Bild som visar vart vi bygger nytt på Drottninghög

Vi som bygger och utvecklar på Drottninghög

  • A – 3 HUS
  • B – Magnolia
  • C – Helsingborgshem
  • D – Riksbyggen
  • E – BoKlok
  • F – Helsingborgshem
  • G – Tornet
  • H – Helsingborgshem
  • I – HP Boendeutveckling
  • J – Stenströms
  • K – Helsingborgshem

Mobilitet för trygghet, klimat och kundnytta

Med utgångspunkt i kundbehovet som vi bland annat identifierat i dialogprojektet Drottninghög Tillsammans och samarbete med till exempel Helsingborgs stad, Högskolan i Halmstad och AHAII utvecklar vi mobilitet på området. Det är en viktig del i vårt arbete med att skapa förutsättningar för att leva hållbart. Arbetet utgår från tre perspektiv; klimat, trygghet och kundnytta. Det handlar om tillgång till olika färdmedel och skapa bättre möjligheter för cykel och gång. Det handlar också om att främja liv och rörelse genom möjligheter till spontanidrott och olika typer av möten.

Film om utvecklingen på Drottninghög

Vår hyresgäst Titti har bott på Drottninghög sedan barnsben. Hon har följt utvecklingen på nära håll genom åren och är stolt över hur uppväxten på Drottninghög har format henne till den person hon är idag. I en kortfilm berättar hon sin historia och vi får höra mer om Drottninghögs utvecklingsresa. Filmen heter Stimulating social development in Helsingborg (bbc.com) och bakom produktionen står BBC StoryWorks Commercial Production. Filmen är en del av den internationella satsningen Building Communities initierat av Housing Europe (housingeurope.eu). BBC Storyworks Commercial productions har samlat alla berättelser här.


Tidslinje – så här har området utvecklats sedan det byggdes

Drottninghög, som ligger nära centrum i Helsingborg, byggdes mellan 1966 och 1969 med nästan uteslutande trerums- och fyrarumslägenheter. Sedan dess har området utvecklats på många sätt. Se hela tidsresan här:

 

Tidslinje över utvecklingen på Drottninghög

Tidslinje över utvecklingen på Drottninghög. Ladda ner tidslinjen i PDF-format.

 

Läs mer på andra webbplatser

Planer och utveckling i Helsingborgs stad

Projekt DrottningH

Drottabladet