Stadsdelsutveckling Närlunda

En grönskande stadsdel nära centrum

Utvecklingen av Närlunda i Helsingborg pågår sedan flera år tillbaka. Området som byggdes på 70-talet har många fina kvalitéer och mycket grönt samtidigt som det ligger nära centrum.

Närlunda är en stadsdel som vi tillsammans med boende och många andra aktörer jobbar för att utveckla. Arbetet startade redan år 2012 och kommer att pågå under flera år framöver, preliminärt till år 2035.

Det går ut på att ta tillvara på det som är bra och utveckla det som behövs. Utvecklingen sker i etapper och berör hela Närlunda.

Ett bättre boende

Den långsiktiga målsättningen är att skapa en bättre boendemiljö och fler bostäder. Samtidigt gör vi också ett förnyelse- och utvecklingsarbete i form av ombyggnader och renoveringar, både invändigt och utvändigt. Det skapar en stor variation i boendeformer, något som är viktig för en långsiktigt attraktiv och levande stadsdel.

Snabbfakta

Invånare: ca 1500, varav ca 20% är barn och unga (under 20 år).

Bostäder: totalt 617 fördelat på 537 hyresrätter, 64 bostadsrätter och 16 äganderätter i form av radhus.

Verksamheter: ca 400 personer är sysselsatta i området arbetsplatserna är vårdcentralen, vårdboendet Kosmo och trygghetsboendet Närlunda Park.

Kommunikationer: 8 minuter till Helsingborg C med buss

Landmärke: 22 våningar höga Höjdpunkten

Fokus på sysselsättning och områdets unga

En viktig del i stadsdelsutvecklingen är sysselsättning, arbete, utbildning, samt en meningsfull fritid för barn och unga. Exempel är samarbetet med arbetsmarknadsförvaltningen, områdets aktiva Stadsdelsmammor och den populära fritidsverksamheten Block 15 som vänder sig till barn och unga i åldrarna 13–19 år.

Arbete med ny detaljplan pågår

Som ytterligare ett led i den långsiktiga utvecklingen av Närlunda arbetar Helsingborg stad med en ny detaljplan för Närlunda Västra 1. Här ingår hur vi kan bygga nya bostäder på befintliga parkeringsplatser i norra delen av Närlunda. Parallellt ser vi också över hur vi tillsammans med staden kan utveckla de gröna kvalitéerna och öppna upp stadsdelen. Vi undersöker också om vi på längre sikt kan utveckla hyreslägenheterna på Närlundavägen 2 till bostadsrätter.

Ta reda på mer om arbetet med den nya detaljplanen på Helsingborg.se. Sök på Närlunda Västra 1.


Mer om…

Multiarena med olika aktiviteter

Fritidspersonalen från den populära fritidsgården Block 15 var med och utformade den nya multiarenan som invigdes 2019. Ungdomar i området fick tycka till och ge feedback på olika förslag. Det blev en multiarena och aktivitetspark med bland annat scen, dj-bås, klätterstockar, pingisbord, spelbord och en separat plan för streetbasket och bandy.

Närlunda – en gemensam utvecklingsresa

Tidslinje över utvecklingen på Närlunda

  • 1969–1971 – Närlunda, ett klassiskt miljonprogramsområde bildades. Vi bygger drygt 500 bostäder, fördelade på 12 flerbostadshus och 27 radhus. Här ligger Helsingborgs äldsta koloniområde.
  • 1971 – Vårdcentral och vårdboende byggs.
  • 1994 – Trygghetsboendet Närlunda Park byggs.
  • 2008 – Vårdboendet byggs ut.
  • Juni 2011 – Detaljplanen som möjliggör Höjdpunkten börjar gälla.
  • 2012 – Vi tar ett helhetsgrepp och gör en förstudie för utvecklingen på Närlunda. I december beslutas förstudien av styrelsen.
  • 2014 – För att öka variationen säljer vi successivt radhusen där de blir lediga. Höjdpunkten blir klar. Med sina 22 våningar blir det ett nytt landmärke för Närlunda och hela Helsingborg.
  • 2015–2017 – Ombyggnad badrum, allmänna utrymmen, fasader, balkonger, entréer och fönsterbyte på Närlundavägen 11,13, 15, 17.
  • 2017 – Fritidsverksamheten Block 15 startar. Helsingborgshem öppnar nytt kontor.
  • 2018–2019 – Vi gör en omfattande renovering av Närlundavägen 6 och 10.
  • 2019 – Arbetsmarknadsförvaltningen flyttar in på Närlunda. Renoveringen av östra Närlunda som gjordes i partneringsamarbete mellan Helsingborgshem och Peab nomineras till Årets bygge 2019. I maj startar försäljningen av lägenheterna på Närlundavägen 10. I juni börjar detaljplanen som möjliggör en ny förskola att gälla. Under hösten startar försäljningen av lägenheterna på Närlundavägen 6.
  • 2020 – Inflyttning sker i lägenheterna på Närlundavägen 6 och 10. Utifrån förstudien påbörjar vi nästa detaljplan för bostäder på västra Närlunda.
  • 2021 – Närlunda firar 50 år.
  • 2022 – Helsingborgs stad arbetar med en ny detaljplan för Närlunda Västra 1.